RECEPT

Cataplana

SE RECEPT
Cataplana
4 PERSONER
INGREDIENSER
  • 2 lökar gula, skivade
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 30 ml olivolja
  • 20 ml vitvin
  • 150 ml hummersås
  • 440 g mogna tomater eller en burk av fin kvalité
  • Salt
  • Lagerblad
  • 2 hummerstjärtar, skivade
  • 400 g musslor
  • 200 g tigerräkor, skalade och skivade
  • 200 g Langoustines
  • 400g marulk, skivad
  • Olivolja
  • 4 tsk finhackad koriander

Cataplana är en smakrik portugisisk fisk- och skaldjursrätt med ursprung i den södra regionen Algarve. Perfekt helgmat!
Cataplana matchas med fördel till ett mjukt rött vin, trots att det är en friskgryta, bara man anpassar tillbehören och kryddningen. Recept av Johan ”Matgeek” Hedberg

 

GÖR SÅHÄR
1. Förvärm ugnen till 90 °C. Skär lök, vitlök och paprika i tunna skivor. Häll olivolja på botten av ”Cataplana-kastrullen, lägg till grönsakerna och bräsera dem. När grönsakerna är bräserade tillsätt vinet. Tillsätt hummersås, tomater och halva koriandermåttet. Krydda med
salt och låt de småkokas.
 

2. Lägg i skaldjuren och fisken på en bakplåt, häll olivolja, salt och baka i ugn i 10 minuter. När såsen har minskat, lägg i fisken och skaldjuren. Blanda väl men försiktigt.
 

3. Tillsätt koriander strax före servering och servera med mycket bröd.
 

PASSAR TILL