RECEPT

Grillade lammracks

SE RECEPT
Grillade lammracks
4 PERSONER
INGREDIENSER
Lammracks
  • 800 gram lammracks

Örtmarinad
  • ½-1 dl god olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 msk färsk basilika & rosmarin, finhackade
  • Gräslök & Timjansmör
  • 100 gram smör (rumsvarmt)
  • 4 msk färsk gräslök & timjan, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 nypa flingsalt

Färskpotatissallad
  • 500-700 gram färskpotatis
  • 8 små salladslökar
  • 1 dl pumpafrön, rostade
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Zuccinistubbar
  • 2 medelstora zuccini
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Du har väl grillen igång året om? Bra, för i så fall behöver den här ljuvliga rätten inte bara vara exklusiv för sommarens grillkvällar utan kan när som helst under året avnjutas, gärna tillsammans med ett glas rött. Är det varmt ute kan du alltid göra som kring medelhavet och kyla ner det röda något. Recept av Louise Bodebjer
 

GÖR SÅ HÄR
1. Putsa köttet rent från ev senor. Blanda ingredienserna till örtmarinaden i en skål och rör om. Lägg sedan i köttet och ställ svalt och övertäckt i kylskåpet.
 

2. Blanda ihop i en skål: smör, örter, vitlök och flingsalt till örtsmöret. Ställ svalt.
 

3. Koka de borstade potatisarna mjuka och då de svalnat något, dela i klyftor. Skär salladslökarna på längden, i mindre bitar.
 

4. Sätt ugnen på 225 grader. Dela zuccinin till stubbar ca 4- 5 cm höga. Hetta upp en panna med olivolja och stek zuccinin på kortändarna så att de får färg. Ställ sedan i en ugnsform och låt ugnsbakas i ca 20 min.
 

5. Värm grillen ordentligt! Torka av lammet från marinad och lägg på den heta grillen, ca 10 minuter på var sida, men detta kan variera beroende på lammracksens storlek.
 

6. Under tiden, sväng ihop potatis, salladslök, pumpakärnor, olivolja och flingsalt och ställ i en skål.
 

7. Ta ut smöret från kylskåpet och servera ur en skål.
 

8. Då lammet är klart, låt gärna vila en liten stund så att inte köttsaften rinner ut, skär i önskade bitar och servera med varma zuccinistubbar, örtsmör och färskpotatissallad.
 

PASSAR TILL